Un virtuos percuționist, Trilok Gurtu a atras în jurul său, de-a lungul lungii sale cariere, o serie de colaboratori cunoscuți la nivel mondial, printre care Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland. Având rădăcini puternic înfipte în tradiția indiană, nu este o surpriză faptul că a colaborat și cu faimoși artiști indieni – mama sa, Shobha Gurtu, Zakir Hussain, L. Shankar, Shankar Mahadevan, Hariprasad Chaurasia, The Misra Brothers și Sultan Khan.

În 2013 a lansat Spellbound ca un tribut pentru mentorul și bunul său prieten Don Cherry. Trompeta, principalul instrument al marelui Don Cherry, este prezentat de-a lungul albumului prin intermediul artiștilor invitați: Nils Petter Molvær, Paolo Fresu, Matthias Schriefl, Ibrahim Maalouf, Ambrose Akinmusire,Hasan Gözetlik și Matthias Höfs, care cântă piese compuse de Trilok, dar și de legende precum Miles Davis și Dizzy Gillespie. La rândul său, însă, este un mentor pentru tinerele generații: muzicieni precum Talvin Singh, Asian Dub Foundation și Nitin Sawhney se lasă inspirați de ritmurile lui Trilok.

Cunoscutul artist a fost de două ori nominalizat la BBC World Music Awards și o dată la EMMA. De asemenea, un spectacol remarcant care l-a avut drept invitat pe Trilok a fost cel de la Hyde Park, din Londra, la aniversarea de 50 de ani a Reginei.

Cu toate că abordarea lui este una non-stilistică, ea este construită pe o cunoaștere solidă și profundă a multor stiluri. Modul său de a cânta și de a compune este universal, personal și alimentat de disciplină și iubire. Trilok Gurtu continuă să își definească și să își redefinească poziția ca unul dintre cei mai mari inovatori ai percuției din toate timpurile.
Videoclipuri:

„Bercida” – https://www.youtube.com/watch?v=XsjBVyhZBAI

Pagina oficială a artistului:

www.trilokgurtu.net