Thomas de Pourquery & Supersonic, în premieră în România, pe scena JAZZ™

JazzTM 2017 aduce încă o premieră pentru România, Thomas de Pourquery. Aflat în turneul de promovare al albumului Sons of Love, multiinstrumentalistul va aduce în fața publicului improvizații fascinante și captivante și solo-uri de saxofon unice. Primul album în care artistul a compus toată muzica, este o declarație a iubirii față de toți cei pe care îi consideră, într-un fel sau altul, eroi.

Thomas de Pourquery a învățat singur să cânte la saxofon alto și tenor la vârsta de 14 ani. Un punct de cotitură în cariera sa a fost întâlnirea sa marcantă cu Stefano di Battista, care l-a convins să aleagă muzica în detrimentul unei cariere sportive. În anul 1998, s-a înscris la Conservatorul din Paris, în clasa lui François Jeanneau. A avut ocazia să-și aprofundeze cunoștințele muzicale cântând cu Collectif des Falaises (format din Maxime Delpierre, Jean-Philippe Morel, Médéric Collignon, David Neerman, Arnaud Roulin, David Aknin, Matthieu Jérôme, Laurent Bardainne, Philippe Gleizes), prima oară la Studio des Islett, iar mai apoi la Falaises. În această perioadă, colectivul a susținut numeroase jam session-uri cu monștrii sacri ai genului, precum George Brown, Sunny Murray, Rasul Siddik, Jim Black și Marc Ducret. Aceste ilustre colaborări muzicale a dus la nașterea legendarei case de discuri Chief Inspector. De asemenea, Thomas de Pourquery a fost liderul și solistul formației Rigolus Rock Band, alături de care a concertat în toată Europa în perioada 2005 – 2011.

„Deși visez rar despre muzică, într-o noapte am visat despre acest album. […] Zburam alături de muzicienii care cântau. Puteam atinge saxofonul, sta pe un cinel, sări pe clapele pianului sau pe coardele bass-ului. Ceea ce era însă cel mai frumos energia sunetului pe care l-am auzit. Și m-am întrebat cine pot fi acei oameni…Trupa mea, Supersonic.

[…] Fiecare compozitor are provocarea supremă de a scrie o capodoperă, dar când m-am trezit am avut acel moment de „Evrika” și mi-am dat seama că trebuie doar să scriu pretexte care să ghideze compoziția.” – spune Thomas de Pourquery despre cel mai recent album creat împreună cu Supersonic.

Liderul poliinstrumentist şi-a alcătuit formaţia în 2012, cu scopul de a revizita muzica legendarului jazzman „venit-de-pe-Saturn”, autobotezat Sun Ra. Repertoriul acestuia se dovedeşte a fi o sursă fertilă de inspiraţie pentru creativitatea de şcoală franceză, cu al ei estetism şarmant-persiflant. Cu alte cuvinte: virtuozitate tehnică, improvizaţii pline de spirit, interacţiune nu doar muzicală ci şi teatrală, secvenţe burleşti descinse parcă din Alfred Jarry, mult simţ al umorului, dar şi o sensibilitate aparte pentru universalitatea condiţiei umane. Toate acestea se concretizează într-un spectacol exuberant, în care solo-urile de saxofon ale lui de Pourquery şi Laurent Bardainne alternează cu fulgerătoare tonuri la unison sau cu intervenţii vocale (reamintindu-l nu doar pe magistralul vocalist aterizat din Spaţiu, ci şi pe Frank Zappa şi ai săi Mothers of Invention). De altfel, evoluţia formidabilului baterist Edward Perraud (cu ale sale jonglerii funambuleşti şi un joc de scenă quasi-dadaist) constituie un spectacol în sine, amplificând rolul clasic al percuţionistului ca forţă motrice a ansamblului de jazz.

Videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=7sicBx5Ubts
Site oficial: https://www.facebook.com/thomasdepourquerypage/